6η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

2021-03-06

Σήμερα, 6 Μαρτίου, είναι παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε τη βαρύτητα που θα έπρεπε σε αυτή την ημέρα. Με αφορμή τα γεγονότα κακοποίησης που έρχονται όλο και περισσότερο στο φως της επικαιρότητας είναι στιγμή να προβληματιστούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας. Τελικά τι είναι το bullying; Μήπως η βία και ο εκφοβισμός υπάρχουν και ας μην είναι ορατά; 

Ο εκφοβισμός και η χρήση βίας ή εξαναγκασμού χρησιμοποιούνται διεθνώς με τον όρο "bullying" από το ρήμα "bully" που σημαίνει φοβίζω ή τρομοκρατώ κάποιον. Συμβαίνει συνήθως στα ασθενέστερα μέλη μιας κοινωνικής ομάδας και βρίσκεται παντού! Στο εργασιακό περιβάλλον, στο σχολείο, σε αθλητικά ή καλλιτεχνικά σωματεία αλλά και μέσα στην οικογένεια. Όλοι έχουμε υπάρξει έστω και μια φορά μάρτυρες ενός τέτοιου γεγονότος στο σχολείο... Η ερώτηση τώρα είναι : "Πως αντιδράσαμε;". Μερικοί είναι εκείνοι που απλά αδιαφόρησαν και αποχώρησαν. Η πλειοψηφία όμως είναι εκείνοι που γελούσαν με το τραγικό γεγονός. Ελάχιστοι εκείνοι που το ανέφεραν στην διεύθυνση του σχολείου. Αν βρισκόμασταν στην θέση του θύματος πως θα αισθανόμασταν; Σίγουρα φόβο, τρόμο και άγχος. Από την πλευρά του θύτη όλα είναι "εύκολα" αφού με συνειδητές πράξεις μειώνει τον άλλον ώστε να ανέβει στα μάτια της παρέας.



Το φαινόμενο αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού-θύματος. Αισθάνεται χαμηλή αυτοεκτίμηση, ζει συνεχώς με το αίσθημα του φόβου, αρνείται να πάει πολλές φορές στο σχολείο. Τα παιδιά αυτά είναι εκείνα που στα διαλείμματα ή μέσα στην τάξη είναι απομονωμένα από τα υπόλοιπα. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μέσα τους όλα τα παραπάνω. Γενικά η κοινωνία έχει λανθασμένους τρόπους αντιμετώπισης αφού πιστεύεται ότι οι θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου στιγματίζονται. Συγχρόνως με την εξέλιξη της τεχνολογίας το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται και εκτός σχολείου από τα social media βρίσκοντας εύκολα νέα θύματα. Ο Σκοπός του άρθρου είναι η καταδίκαση αυτού του φαινομένου! Πρέπει να παρεμβαίνουμε και να το καταδικάζουμε. Θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στο τέλος αυτού του φαινομένου. Μας αφορά όλους. Είναι χρέος μας να το καταγγέλλουμε. Μιλάμε τώρα! Ενώνουμε τις φωνές μας και λέμε ένα τεράστιο ΌΧΙ.

Γραμμή βοήθειας : 1056 (λειτουργεί 24 ώρες, απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, ανώνυμα χωρίς χρέωση)


Ψυχολόγος του σχολείου :  aipolychro@sch.gr

Προτεινόμενο Βιβλίο : Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου 

Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

Η αναγκαστική μετανάστευση μιας οικογένειας από τη Σύμη στην Αθήνα του 1978 μέσα από τα μάτια της μικρής Αστραδενής. Κεφάτο και μελαγχολικό βιβλίο με πολλές ηθογραφικές πληροφορίες για το μικρό νησί της Σύμης και την πρωτεύουσα. Οι προβληματισμοί του μικρού κοριτσιού , η δύσκολη περίοδος της προσαρμογής στις νέες συνθήκες ,η δυσάρεστη σχολική πραγματικότητα και τέλος ο εκφοβισμός αφήνουν μια πικρή γεύση και συγκίνηση στον αναγνώστη.

Πηγή : https://latistor.blogspot.com/2015/08/bullying.html?m=1  

Αργυρίου Μιχαηλία Χρυσοβαλάντη (Β Λυκείου Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης)

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε