Μουσικοθεραπεία: Ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης
Τι είναι η μουσικοθεραπεία;
Η μουσικοθεραπεία είναι μια σχετικά καινούργια θεραπεία για τα ελληνικά δεδομένα, σε αντίθεση με την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και εξήντα χρόνια. Η μουσικοθεραπεία δημιουργεί μέσω της μουσικής έναν άλλο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας σε άτομα που η λεκτική επικοινωνία είναι αδύνατη ως μέσο για να εκφραστούν .
Πιο συγκεκριμένα, η μουσικοθεραπεία είναι η θεραπεία που χρησιμοποιεί την μουσική ως μέσο για να υποστηρίξει και να βελτιώσει την διανοητική, φυσική, συναισθηματική και πνευματική υγεία και στοχεύει κυρίως στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας:
Η μουσικοθεραπεία πέρα από την πρόοδο της επικοινωνίας, συμβάλλει σημαντικά στην προσαρμογή περιβάλλοντος, στη καλλιέργεια της φαντασίας και στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων καθώς, μειώνει το stress και δημιουργεί στον άνθρωπο μία αίσθηση ασφάλειας, χαρίζοντας του μία ψυχική ισορροπία.
Μουσικοθεραπεία στα παιδιά:
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί στο να αναπτύξει τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του, έχοντας στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της θεραπείας.
Πως και που γίνεται η μουσικοθεραπεία;
Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, διαρκούν περίπου 30-50 λεπτά και χωρίζονται σε «επίπεδα» ανάλογα με την περίπτωση (ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό). Το παιδί με τον θεραπευτή δημιουργούν αυθόρμητους ήχους μέσω των οποίων ο θεραπευτής προσπαθεί να δημιουργήσει μία σχέση με το παιδί. Η αλληλεπίδραση του παιδιού και του θεραπευτή, πέρα από την μουσική που είναι το κύριο στοιχείο, μπορεί να περιέχει φωνητικούς ήχους , κινήσεις , λέξεις, ακόμη και εκφράσεις προσώπου.
Μουσικοθεραπεία σε παιδιά με αυτισμό:
Η μουσικοθεραπεία έχει λειτουργήσει ως μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα παιδιά με αυτισμό. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά με αυτισμό δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και ανταπόκριση προς την μουσική. Ήδη από το 1950-60 η Juliette και οι Alvin, Robbins και Nordoff στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της πρακτικής τους απέδειξαν την μουσικοθεραπεία ως την κατάλληλη θεραπεία για τα άτομα με αυτισμό.
Πως βοηθάει η μουσικοθεραπεία τα παιδιά με αυτισμό;
Τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται με την λεκτική επικοινωνία, καθώς και με την εκμάθηση αριθμών και γραμμάτων. Έτσι η μουσική λειτουργεί ως μέσω έκφρασης και βοηθάει τα άτομα με αυτισμό στο να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις γνωστικές, κινητικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.
Η μουσικοθεραπεία στους ηλικιωμένους:
Η μουσικοθεραπεία αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία σε ασθένειες όπως καρκίνος, άνοια κτλ. Η μουσικοθεραπεία χρησιμεύει πολύ και σε ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια, Alzheimerκαι σε ανθρώπους με έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Η άνοια είναι μία πάθηση που δημιουργεί στον άνθρωπο γενετική νοητική ανικανότητα. Ο άνθρωπος που πάσχει από άνοια δεν μπορεί να μάθει καινούργιες πληροφορίες, δυσκολεύεται στο να αναγνωρίσει αντικείμενα και πρόσωπα, καθώς παρουσιάζει βλάβη στην ομιλία και την γραφή. Έχει άμεση σχέση με το Alzheimer, το οποίο αφορά κυρίως ηλικιωμένους και προκαλεί σταδιακή μείωση της γνωστικής λειτουργείας, εξαιτίας των διαρθρωτικών αλλαγών του εγκεφάλου. Και οι δύο παθήσεις μπορούν να προκληθούν από κατάχρηση ουσιών, από πάρκινσον ή από καρδιακή ασθένεια.
Μέσα από την μουσικοθεραπεία έχει παρατηρηθεί, πως ασθενείς που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer, μπορούν να θυμηθούν πιο εύκολα λόγια και καταστάσεις μέσα από τα τραγούδια, παρά με την λεκτική επικοινωνία. Συνήθως οι μουσικοθεραπευτές προτιμούν να μαθαίνουν στους ασθενείς τους πολύ γνωστά τραγούδια. Επίσης χρησιμοποιούν μουσικά όργανα ή κάποιο βίντεο ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς να θυμηθούν λέξεις και στίχους.
Αφεντούλα Κωσταντέλου (Β Λυκείου Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης)
ΠΗΓΈΣ:
https://www.musicportal.gr/music_therary/?lang=el
https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/musictherapy
https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/music-therapy-autism